Mar 24, 2022

Vrei să afli beneficiile serviciilor de identificare electronică?

certME – primul serviciu de acest tip de pe piața din România

certME este primul serviciu de identificare electronică de pe piața din România și singurul certificat conform Regulamentului eIDAS pentru un nivel de asigurare substanțial.

Serviciul certME poate fi folosit de companii și instituții publice pentru a-și înregistra și autentifica clienții și respectiv cetățenii exclusiv online, asigurând verificarea identității necesară proceselor de Know Your Customer.

Astfel, toate interacțiunile dintre un utilizator și un serviciu online - prin intermediul certME - au efecte juridice recunoscute de orice instituție sau instanță publică din UE. certME se adresează furnizorilor de servicii ce doresc să își digitalizeze procesele și să poată furniza servicii exclusiv online, eliminând deplasarea fizică a clienților la ghișeu, statul la cozi și completarea de formulare. Mai multe detalii despre cum vă poate ajuta certME să obțineți mai mulți clienți cu mai puține bătăi de cap puteți găsi la adresa certme.ro/business.

certME se adresează totodată și persoanelor fizice, asigurându-le acestora un nivel ridicat de transparență și siguranță, prin utilizarea tehnologiei blockchain și a criptografiei. Datele cu caracter personal ale utilizatorilor sunt stocate doar pe dispozitivele mobile ale acestora și sunt permanent sub controlul exclusiv al utilizatorilor.

Istoricul accesării datelor este transparent pentru utilizatori și totodată anonim pentru oricine altcineva, certME oferind utilizatorilor garanția faptului că datele lor personale nu pot fi accesate de către furnizorii de servicii decât la inițiativa și cu acordul utilizatorilor. Mai multe detalii despre aplicația mobilă și despre cum facilitează certME conectarea utilizatorilor cu furnizorii de servicii puteți găsi la adresa certme.ro/personal.

Pentru a înțelege beneficiile serviciului de identificare electronică certME, să luăm spre exemplu vânzarea-cumpărarea a unui autoturism. În prezent, pentru a vinde un autoturism trebuie să întocmești un dosar cu multe documente în format fizic, care trebuie să ajungă la numeroase instituții ale statului. La fiecare instituție trebuie să te identifici, fiind necesară prezența fizică și prezentarea cărții de identitate în original.

Mai întâi, trebuie să completezi un contract de vânzare-cumpărare auto și să îl multiplici în alte 4 exemplare, care trebuie semnate olograf atât de cumpărător, cât și de vânzător. Ulterior trebuie să mergi la Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale (DGITL) de care aparține vânzătorul, unde cele 5 contracte vor fi distribuite către vânzător, cumpărător, DGITL a vânzătorului, DGITL a cumpărătorului și Serviciul Public Comunitar Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

În termen de 90 de zile trebuie să mergi la DGITL de care aparține cumpărător și să depui Declarația Fiscală în vederea înregistrării fiscale a autoturismului. Cu un exemplar de contract “certificat” de DGITL și copii ale tuturor actelor, trebuie să mergi la Direcția Circulație și să depui actele necesare înmatriculării.

Toate aceste documente pot fi emise și semnate în format electronic, iar identificarea se poate face și online, fără drumuri inutile și fără stat la cozi. În timp ce semnătura electronică calificată permite semnarea tuturor documentelor la distanță, Regulamentul eIDAS garantând echivalența juridică a semnăturii electronice calificate cu semnătura olografă, același Regulament eIDAS permite identificarea online în locul identificării prin prezență fizică la ghișeu. Astfel, folosind serviciul certME instituțiile menționate pot digitaliza întregul proces, așa încât vânzarea-cumpărarea unui automobil să se realizeze exclusiv online, cu doar câteva click-uri.

Exemplele de utilizare ale mijloacelor de identificare electronică sunt extrem de numeroase. Practic, orice proces economic sau administrativ ce în prezent se derulează în persoană, utilizând documente pe suport fizic (hârtie), poate fi transpus în mediul digital cu ajutorul serviciilor de identificare electronică.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre beneficiile serviciilor de identificare electronică sau despre tehnologia din spatele serviciului certME, te așteptăm pe certme.ro sau ne poți scrie la hello@certme.ro